trainingen

Bloemstylist DFA1 systeem

De cursus Nederlandse Bloemstylist is geschikt voor iedereen die de basisvaardigheden van professionele bloembindkunst wil leren.

De training is gericht op personen die zich willen voorbereiden op werk in een bloemenwinkel, of voor mensen die al in deze branche werken. Ook veel mensen die zich professioneel willen kwalificeren maken gebruik van deze training. Bloemsierkunst begon voor deze mensen als hobby, maar groeide later uit tot een grote interesse in professionele bloembinding.

Geef je creativiteit een boost!

BLOMATELIER INTRODUCTIE

Meer dan een bloembindschool!
Een training volgen bij Blomatelier is meer dan een training volgen bij een bloembindschool. Mensen van minstens 34 nationaliteiten hebben al cursussen gevolgd bij Diny Blom! Haar motivatie, expertise en creatief enthousiasme heeft veel studenten naar een hoger niveau getild.

Naast internationaal bloemisten trainingscentrum zijn we ook een atelier, winkel en galerie. Onze specialiteit is unieke floral designs voor bruiloften, begrafenissen en bedrijven. We zijn ook bekend door onze inspirerende workshops, fashion florist evenementen en fantastische fieldtrips. Soms biedt Diny je de mogelijkheid aan om mee te doen en extra praktijkervaring op te doen.

Events Demo stand My Japan

Dutch Flower Arranger systeem (DFA1)

De eerste cursus Basis Nederlandse Bloemstylist (Basic Dutch Flowerstylist) is een samenwerking tussen Blomatelier en Clusius College. We werken met het systeem DFA1. Meesterbloemist Diny Blom leert je alle basisvaardigheden die je nodig hebt als professionele bloemist en bloembinder.

Als beginner of enthousiaste bloemenliefhebber ontwikkel je je persoonlijke creativiteit en vaardigheden. Deze training bereidt beginnende bloemisten voor op de arbeidsmarkt. Dus, als je een carrièreswitch overweegt in de bloemenbranche

midweek training flower

Inhoud van de training – basis floral design

In deze cursus gebruiken we de methode en boeken van DFA (Dutch Flower Arranger) en onze eigen Blomatelier bloemengids als uitgangspunt.

Ook gebruiken we voor de training Youtube en boeken van onze grote Internationale bloemisten bibliotheek. Het belangrijkste is toch wel praktijkervaring. Het blijven oefenen om zo nog meer vaardigheden te vergaren en dit ook met meer snelheid kunnen doen.

Floral Design Certificaat

De training bestaat uit twee sessies van twintig lessen en tien extra oefendagen in een Nederlandse bloemenwinkel of een training in de winkel van Blomatelier zelf. Hierbij word je begeleid bij projecten. Des te meer je studeert, des te beter jouw resultaten zullen zijn.

Floral Design certificaat
Floral Design Certification
Flower Arranger (DFA) 1 examen zal plaatsvinden op het bekende Clusius College in Alkmaar, samen met andere studenten op 27 mei 2020.

Redenen om te studeren bij Blomatelier

  • Nieuwe ervaring opdoen en het leren van basistechnieken
  • Leer meer dan 200 bloemennamen tijdens reguliere tests
  • Test over de hoofdstukken van het DFA1 boek
  • Studietaken op Youtube en Instagram
  • Verschillende uitjes naar trendy bloem & bloemisten evenementen zoals:
   • Fleur Amour in België
   • IPM in Essen
 • Je kan gebruik maken van onze Internationale bloemisten bibliotheek met meer dan 300 boeken ter inspiratie
 • Doe inspiratie op door het bezoeken van musea en creatieve evenementen
 • Deel je ideeën met andere studenten van over de hele wereld
 • Fieldtrips naar bloemenveiling en bekende groothandels
 • Uitje naar onze favoriete kweker Henk in Boskoop
 • Assisteer met designs voor bedrijven en aanvraag projecten van klanten
 • Kennis over plantverzorging
 • Hele lekkere lunches 😉
 • En nog veel meer om van te genieten!

Blomatelier & Clusius College Examentraining

Het grootste deel van de training wordt gegeven bij Blomatelier. Sommige examenvoorbereiding wordt echter getroffen in Alkmaar in april en mei.
Na 20 lessen word je getest op alle onderwerpen die je hebt be/gestudeerd en zul je een certificaat krijgen. Als een gecertificeerde Europese jurylid in bloemschikken zal Diny Blom je begeleiden naar dit examen toe en zal ze je helpen het volgende niveau te bereiken. Op dit certificaat zal ook al je ervaring komen te staan.

De testcriteria voor het DFA1 examen zijn gebaseerd op de fundamentele vaardigheden die nodig zijn als bloembinder in Nederland. Het gaat hierbij om zowel klassieke bloemsierkunst als moderne ontwerpen.

De training dekt het volledige beginnersniveau. Het is erop gericht om je te leren hoe je kleurrijke, elegante creaties kunt vervaardigen van materialen zowel met als zonder planten.

Het is belangrijk om verschillende technieken te kunnen toepassen, zoals:

 • Draadwerk
 • Pinning techniek
 • Bloembinden
 • Lijmen

Natuurlijk word je, als kandidaat, voldoende bekend met het gebruik, de toepassing en het verzorgen van zowel bloemen en planten in een professionele setting, maar ook met verschillende (hulp)materialen, om zo een mooi bloemstuk te maken.

Het praktijkexamen bestaat uit vijf verschillende bloemstukken die op het einde beoordeeld worden.

Voor het examen wordt er een keuze gemaakt uit een groot aantal onderwerpen, genoemd in de examenregels. Deze bestaat onder andere uit:

 • Vaas en/of bord stukken
 • Tafeldecoratie
 • Rouwstukken
 • Bruidsboeketten
 • Handgemaakte boeketten
 • Etc.

Tijdens de beoordeling is techniek het belangrijkste element. Wanneer een stuk technisch gezien goed is, zal het eindcijfer bijna altijd voldoende zijn, mits de kandidaat zich houdt aan de opdracht.

Het praktijkexamen mag in één keer worden afgenomen met open registratie. Je wordt beoordeeld door docenten van het Clusius College en door een officiële gecertificeerde Europese Jury.

floral graduate exam

Zaterdagtraining

Voor wekelijkse zaterdaglessen van 10:00 tot 14:30 uur.

Termijn 1
De trainingskosten voor 20 beginnerslessen van 4 uur per les zijn € 2250, inclusief trainingsgids DFA1 studieboek, lunch, persoonlijke begeleiding, uitjes naar evenementen in Nederland en België en alle materialen.

Termijn 2
De trainingskosten voor 20 lessen, uitjes, het bezoeken van een bloemist, lunch/diner, evenementen, theorieles, begeleiding en alle materiaal en extra werkervaring opdoen zijn €2500,-

Termijn 3
De trainingskosten voor intensieve examentraining – proefexamen en eindexamen bij Clusius College in Alkmaar zijn € 1500,-

Zes weken-training

Het is ook mogelijk om de zes weken-training te volgen. Dit is inclusief beginners- en middencursus, mini werkervaring bij andere bloemisten, uitjes, het bezoeken van evenementen en exposities, examentraining en het uiteindelijke examen. Alle materialen zijn inclusief.

Kosten zes weken: € 975,- per week

Examenkosten: € 1500,-

De kosten kunnen worden betaald in 4 of 5 termijnen tussen september 2019 en mei 2020.

Certificaat & diploma

Geslaagde kandidaten ontvangen het praktijkcertificaat en diploma Dutch Flower Arrangements 1 van het Clusius College Nederland. Bovendien ontvang je een certificaat van Blomatelier International Bloemisten trainingscentrum met alle gestudeerde onderwerpen en de extra projecten.

Boek je training Bloemstylist DFA1 systeem

Wil je examen doen in de maand mei 2020? Meld je dan nu aan.